Napolyon’un silahları 58 milyon liraya satıldı

Fransız imparator Napolyon’un silahları açık artırma ile satıldı. Napolyon’un Fransız seferinin yenilgisinden sonra intihar etmek için silahları kullanmaya çalıştığı, ancak vazgeçip zehir denediği biliniyor.

Müzayede evi, Napolyon Bonapart’ın bir zamanlar kendini öldürmek için kullanmayı planladığı iki tabancanın 1,8 milyon dolara satıldığını ve hükümetin ülkede ulusal hazine olarak kalmaları için bu tabancaların ihracatını yasakladığını söyledi.

Paris’in güneyindeki Fontainebleau’da düzenlenen müzayedede silahları alan kişinin kimliği kamuya açıklanmadı.

Müzayede evi uzmanı Jean-Pierre Osenat satıştan önce verdiği demeçte şunları söyledi: “Fransız harekâtının yenilgisinden sonra tamamen depresyona girdi ve bu silahlarla intihar etmek istedi.”

Osenat, Napolyon’un bunun yerine zehir aldığını ancak kustuğunu ve hayatta kaldığını ve daha sonra sadakatinden dolayı teşekkür etmek için tabancaları yaverine verdiğini ekledi. Napolyon tahttan çekildikten sonra İtalya kıyılarındaki Elba adasına sürgüne gitti. 1815’te Waterloo Savaşı’nda İngilizler tarafından mağlup edildiğinde kariyeri sona erdi ve altı yıl sonra Saint Helena adasında sürgünde öldü.

İmparatorun hatıra eşyaları koleksiyonerler arasında son derece rağbet görüyor. Mavi, beyaz ve kırmızı süslemeli ünlü şapkalarından biri kasım ayında yine 1,8 milyon dolara satılmıştı.

Silahların satışı öncesinde Fransız Kültür Bakanlığı, cumartesi günü hükümetin resmi gazetesinde yayınlanan bir kararla nesneleri ulusal hazine olarak sınıflandırmış ve ihracatını yasaklamıştı. Değeri ve yaşı ne olursa olsun, ulusal hazine olarak nitelendirilen bir kültür varlığı, Fransa’dan yalnızca geçici olarak ve zorunlu geri dönüşle ayrılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir